RSS Feed

Undgå for alt i verden frames

17. oktober 2007 | Søgemaskineoptimering
Selvom det længe har været kendt at bruges af frames er en rigtig dårlig ide, både i forbindelse med søgemaskineoptimering og brugervenlighed, ser jeg stadig ofte at de bliver brugt. Det mest overraskende er at mange webdesign firmaer stadig designer internetsider hvor der bruges frames. Dette kan ikke siges nok gange: "drop så de frames".

Frames kan bruges til at inddele en internetside i to eller flere sektioner, hver med deres individuelle indhold. Frames bruges ofte til at have den samme navigation på alle sider. Dette kan umiddelbart virke nemt og overskueligt nå siden designes, men der er en masse ulemper ved at bruge frames.

Internet browsere viser ikke siderne korrekt

Selvom html frames har været her mere eller mindre fra starten findes der stadig browsere der ikke kan vise frames. Langt de fleste kan dog vise frames, men de enkelte browsere viser dem ikke ens, så en internetside kan se forskellig ud alt efter hvilken browser brugeren anvender.

Søgemaskiner og frames

Søgemaskinerne indeksere dine sider ved at følge de links der er på dine sider. Hvis der bruges frames kan søgemaskinerne ikke altid finde dine links, resultatet af dette er oftest at du ikke kan findes i søgemaskinernes resultater.

Hjemløse sider

Hvis der er lykkes at få indekseret dine sider opstår der et nyt problem hvis en bruger finder et af dine undersider gennem en søgemaskine. Da siden er opbygget i frames vil den frame der indeholder navigationen ikke blive vist. Hvis der ikke er nogle links i teksten vil brugeren klikke tilbage i sin browser og forlade din side.

Favoritter og url'er

At tilføje en individuel til side til favoritter kan være besværligt eller umuligt for den uerfarne bruger. Faktisk er der browsere der slet ikke kan tilføje en side i en frame til favoriter. Hvis en bruger vil sende en person til en underside kan brugeren ikke bare kopiere url'en i browserens adressefelt. Url'en der vises er ikke til dokumentet, men til den html frame der vises.

Stadig ikke overbevist?

Hvis du stadig ikke er overbevist er her et par grunde mere til ikke at bruges frames. Der kommer ofte ekstra og unødvendige scroll bars, dette gør siden mindre brugervenlig. Det vil ikke længere muligt at bruges refresh, da det kun vil være en enkelt frame der indlæses igen. At bruge tilbage og frem i browseren bliver besværliggjort. At printe en side giver problemer, da det ikke er til at vide hvilken frame der bliver udskrevet.

Undgå frames - Søgemaskinerne og dine brugere bliver gladere

For mig er ingen tvivl, ved at undgå frames er du meget bedre stillet både i forhold til søgemaskinerne og dine brugere. Det bliver vigtige og vigtigere for at de fleste sider at ligger godt i søgemaskinerne og her er frames et skridt i den forkerte retning.

Samtidig er det på længere sigt vigtigt at kunne holde på dine brugere. Når vi finder en side gennem søgemaskinerne skal der ikke ret meget irritation til før vi forlader den, ved at bruge frames skabes en masse grunde til ikke at blive eller besøge siden igen. Med CSS kan du designe sider der er langt mere brugervenlige.


Webhotel Billigt webhotel?
  • Søger du et godt og billigt webhotel kan jeg anbefale Simply. Jeg har været kunde hos dem gennem mange år og til prisen leverer de ganske enkelt et af de bedste webhoteller i Danmark.
    - siro.dk 2022