RSS Feed

Web fonts - Skrifttyper designet til Internet

5. januar 2008 | Webdesign
Det er ikke alle skrifttyper det er egnet til at blive brugt på Internettet. Da de første hjemmesider blev designet var der ikke mulighed for at bestemme hvilken font der skulle bruges. Sådan forholder det sig heldigvis ikke længere, i dag er muligt at vælge en læsevenlig web font (skrifttyper der er designet til brug Internettet).

Selvom det er muligt at vælge hvilken font der skal bruges er det stadig nødvendigt at brugeren har fonten liggende på deres egen computer. Nogle af disse skrifttyper er bedre end andre, både når det kommer til design og læsevenlighed.

Web fonts gør det lettere at læse skærmtekst

Times New Roman er en skrifttype der er designet til brug på papir, men var alligevel en af de første skrifttyper der blev brugt i stor stil på Internettet. Senere er der kommet skrifttyper der designet til at blive læst på en skærm. Helvetica, verdana og Arial er alle gode web fonts. De er nemmere at læse pga. det mere simpelt design og større bogstaver. I modsætning til Times New Roman der er en serif skrifttype, har web fonts oftest ikke fødder da den lavere opløsning på skærmen gør at detaljerne forvirrer mere end de hjælper.

Med CSS kan du komme med dit forslag til hvilke skrifttyper browseren skal anvende

Når en browser skal vælge hvilken font den skal anvende vælger den oftest "Times New Roman" som standart. Med CSS kan man definere en prioritet font liste. Hvis den første font ikke ligger på computeren vælges nr. to og så fremdeles. Næsten alle computere har dog i dag helvetica, verdana og arial liggende, så oftest vil nr. et på listen blive brugt af browseren. I CSS defineres rækkefølgen således:

font-family: helvitica, tahoma , arial, verdana, serif;

Det sidste punkt på listen "serif" fortæller at browseren kan vælge hvilken som helst serif font på computeren hvis ingen af de foregående kan findes.

Skifttyper gør en forskel på et ubevidst plan

Hvilken skrifttype der bruges på en hjemmeside gør en forskel på et ubevidst plan. Skrifttyper kan være formelle, moderne, venlige, kolde, varme etc. Men som sagt kan du ikke være sikker på at brugeren har den font du synes virker allerbedst liggende på sin computer. Det bedste du kan gøre er derfor at lave en prioriteret liste til dit website.

Uanset hvilken skrifttype der anvendes er det en rigtig god ide at sætte linie afstanden (gøres også i CSS) til at være højere end default, dette gør det meget lettere at læse teksten på skærmen.


Webhotel Billigt webhotel?
  • Søger du et godt og billigt webhotel kan jeg anbefale Simply. Jeg har været kunde hos dem gennem mange år og til prisen leverer de ganske enkelt et af de bedste webhoteller i Danmark.
    - siro.dk 2022