RSS Feed

Brugervenligt webdesign - Keep it simple!

25. februar 2007 | Webdesign

Der er ingen tvivl om at det vigtigste for at skabe en god Internetside er indholdet. Indhold der er værdifuldt for brugerne gør Internetsider populære. Et godt design får gode tekster til at blive bedre mens et dårligt design kan gøre at de selv samme tekster ikke bliver læst.

Keep it simple, stupid

En vigtig regel når det kommer til brugervenligt webdesign, er holde det hele så simpelt som muligt. Ved at fjerne de overflødige elementer og bruge nogle basale designprincipper kan mange Internetsider få større succes.

Da jeg i sin tid gik på uddannelse for at lære om webdesign og kommunikation havde min designlære - ja, jeg vil faktisk gå så langt som faktisk at kalde det et mantra; "Keep it simple, stupid", "Kill your darlings". Hver eneste gang vi gik i gang med en designopgave ville han sige sit mantra. Jeg kan afsløre at efter et års tid bliver det en anelse inanverende at høre på, men ved næsten alle opgaver fandt jeg ud af at KISS modellen var på sin plads.

De bedste webdesigns er simple. Når de forstyrrende elementer er sorteret fra vil der komme mere fokus på de andre elementer. Det du vil have fokus på bliver mere tydeligt ved at fjerne elementer i stedet for at tilføje flere.

Usynlige linier / alignment

Jeg mener at alignment er et af de vigtigste designprincipper, uanset om der er tale om webdesign eller andet grafisk design. Ved at sørge for at alle elementer er sat op efter usynlige linier horisontalt og vertikalt er du allerede kommet et godt stykke i den rigtige retning.

Som det kan ses skaber de usynlige linier i figur 1 et mere harmonisk layout i forhold til figur 2. Samtidig er der skabt mere balance i figur 1 ved at placere elementerne med ca. samme afstand fra hinanden. webdesign_layout_1webdesign_layout_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afstand / proximity

Afstanden (proximity) mellem elementer kan bruges til gruppere eller adskille elementer. Når elementer er tæt på hinanden vil man ubevidst opfatte dem som en helhed. Elementer der ikke har noget med hinanden at gøre skal derfor være visuelt være adskilt i designet. Dette gør det nemmere for brugeren at overskue siden og skelne mellem hvad der hører sammen og hvad der ikke gør.

Alle sider skal være én

Uanset hvor man befinder sig på en Internetside skal man nemt kunne finde de vigtigste elementer. Ved at holde overskrifter, navigation og skriftyper ens på alle sider er det nemt for brugeren at overskue siden. Det må ikke være sådan at den besøgende skal bruge tid på at gennemskue strukturen på hver enkelt underside, siden skal opfattes som en helhed.

Ved at tænke på designprincipperne under arbejdsprocessen er du allerede kommet tættere på et brugervenligt webdesign. Følg principperne med usynlige linier, afstand, ensartehed og "keep it simple", så er du godt på vej til at få dine tekster frem i lyset.


Webhotel Billigt webhotel?
  • Søger du et godt og billigt webhotel kan jeg anbefale Simply. Jeg har været kunde hos dem gennem mange år og til prisen leverer de ganske enkelt et af de bedste webhoteller i Danmark.
    - siro.dk 2022